Jabłecznik po żydowsku.

Dziś ze straganu uśmiechały się do mnie jabłka.
Zachciało mi się jabłecznika, więc po powrocie do domu postanowiłam, że na deser będzie jabłecznik.
Dzielę się z Wami przepisem na pyszny, wilgotny jabłecznik po żydowsku.


Składniki : 

400 - 415 g mąki pszennej - przesianej
łyżka stołowa proszku do pieczenia 
250 ml oleju
200 g cukru 
ok. 70 ml soku z cytryny
4 jajka
6 jabłek + łyżka stołowa cynamonu + 5 łyżek cukru







Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam. Włożyłam do sporej miski - dosypałam cynamonu, cukru i dokładnie wszystko wymieszałam.


W dużej misce wymieszałam wszystkie suche składniki.
W kolejnej misce zmiksowałam olej z cukrem i sokiem z cytryny. Dosypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - stopniowo. Na koniec dodałam jajka - jedno po drugim. Ciasto dobrze wymieszałam - tak żeby nie było grudek.


Połowę ciasta wylałam do wysmarowanej olejem okrągłej formy (nie musi być z kominem i nie musi być okrągła). Na to wyłożyłam połowę jabłek. Zalałam resztą ciasta a wierzch przykryłam drugą połową jabłek.
Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekłam przez 1 1/2 godziny. Ciasto jest gotowe, kiedy wetknięty weń patyczek wyjmiemy suchy, nieoblepiony ciastem.
Ciasto rewelacyjne. Wilgotne, jabłkowe i cynamonowe. 



Wyszło pyszne! 



Smacznego :)




5 komentarzy:

Izabela Jóźwik pisze...

Jak ładnie wygląda 😄 tak inaczej 😆 moja mama taki robi tylko z wisniami albo truskawkami 😃

Izabela Jóźwik pisze...

Jak ładnie wygląda 😄 tak inaczej 😆 moja mama taki robi tylko z wisniami albo truskawkami 😃

Kary B. pisze...

Jak nie lubię jabłeczników, tak ten wygląda pysznie :)

Amanda Niedrich pisze...

Ble, nie trawię jabłeczników

Siostry Dają Radę pisze...

Smacznie wyglada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Mother and Son , Blogger