Mniszek pospolity (taraxacum officinale), potocznie zwany mleczem, jest przez większość z nas postrzegany jako chwast, którego pełno na trawnikach i łąkach. A jeśli chwast, to jest niepożądany. A dlaczego nie wykorzystać go np. w kuchni, przygotować herbatę, czy pyszną sałatkę?
Zalety mniszka lekarskiego:
- pobudza trawienie – stymuluje produkcję soków trawiennych, która rozpoczyna się w
- wpływa na poziom cukru we krwi – działa jak środek stabilizujący, chroni organizm przed gwałtownymi wzrostami i spadkami poziomu cukru. Poleca się picie herbaty z mniszka diabetykom;
- zapobiega kamicy nerkowej – naukowcy z Uniwersytetu w Maryland (USA) wykazali, że połączenie produktów bogatych w szczawiany i wapń (a taki jest mniszek) może obniżać częstość występowania kamieni nerkowych;
- zmniejsza obrzęki – jako środek moczopędny np. w postaci herbaty, pozwala zmniejszyć obrzęki i zatrzymywanie płynów, co sprzyja utracie masy ciała.
Mniszek w kuchni i nie tylko:
- sałatka – mlecz może stanowić bazę dla sałatek. Ta ze świeżych liści jest bardzo pożywna. Sałatka z liści mlecza jest bombą witaminową: nieblanszowane liście zawierają witamy A,B,C,D (aż dwie z grupy witamin ADEK, czyli tych, których nasz organizm sam nie jest w stanie syntetyzować), z czego zawartość witaminy A jest wyższa niż w marchewkach;
- nadzienie – zblanszowane liście mniszka są pysznym nadzieniem do pierożków czy naleśników;
- wino – w ciągu kilku dni możemy przygotować wino z żółtych płatków mlecza, np. z dodatkiem cytryn i pomarańczy. Ze skwaszonego wina możemy przygotować ocet;
- herbata – przyrządza się ją z kwiatów. Parzy się ją 10 minut pod przykryciem. Na łyżkę kwiatów przypada 0,5 litra wrzątku. Napój pije się po 0,5 szklanki 2-3 razy dziennie;
- miód (syrop) – przypisuje mu się nadzwyczajne właściwości, zwłaszcza w walce z przeziębieniem. Jednak miód z kwiatów mniszka wytworzony przez pszczoły ma więcej zdrowotnych właściwości;
- sok z mniszka (białe mleczko) – pomaga w walce z kurzajkami czy liszajem. Ma działanie gojące;
- wyciąg z kwiatów mlecza jest naturalnym surowcem barwierskim. Służy np. do barwienia bawełny;
- ekologiczny nawóz do kwiatów, ponieważ to cenne źródło miedzi. Jak zrobić nawóz? Potrzebujemy trzy całe mlecze – korzeń, kwiaty, liście. Wszystkie składniki umieszczamy w wiadrze, zalewamy litrem gorącej wody i przykrywamy. Parzymy przez 30 minut. Po tym czasie przecedzamy, chłodzimy i od razu podlewamy nasze rośliny;
- pokarm dla gryzoni – mlecz kochają króliki, świnki morskie, chomiki, a czasem nawet papugi.
- witaminy A, C, D oraz z grupy B,
- wapń,
- magnez,
- potas,
- sód,
- fosfor,
- cynk,
- miedź,
- garbniki,
- flawonoidy.
Mniszek lekarski pomaga na przeziębienia, infekcje, oczyszcza organizm z toksyn wzmacnia organizm.
Właściwości mniszka lekarskiego:
- leczenie przeziębień, infekcji i chorób gardła oraz kaszlu,
- poprawia odporność organizmu,
- wspomaga leczenie reumatyzmu,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- wspomaga leczenie miażdżycy,
- poprawia sprawność seksualną,
- pobudza apetyt i ułatwia trawienie,
- leczenie kamicy żółciowej,
- wskazany dla cukrzyków,
- działa moczopędnie.
- osoby mające problemy z żołądkiem oraz chorujące na wrzody żołądka,
- osoby uczulone na mniszka lekarskiego.
- Jak przygotować miód z mniszka lekarskiego?
Domowej roboty miód z mniszka lekarskiego przyda się w każdej domowej apteczce i kuchni, ze względu na swoje szerokie właściwości lecznicze oraz... smakowe! Oprócz wykorzystania go wspomagająco w wielu popularnych dolegliwościach, można również wykorzystać jego walory smakowe, na przykład słodząc nim herbatę czy dodając do wypieków.
Jak samodzielnie przygotować syrop, inaczej nazywany miodem z mleczu?
Potrzebne składniki:
- około 250 kwiatów mleczu;
- około 1 litra wody;
- 1 kg cukru;
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania miodu z mniszka lekarskiego:
- Zbieramy około 250 kwiatów mniszka lekarskiego na początku okresu jego kwitnienia,- kwiaty umieszczamy w garnku, zalewamy około litrem wody oraz gotujemy około pięciu minut,
- odstawiamy wywar do ostygnięcia i odcedzamy,
- gotujemy na wolnym ogniu przez trzy do pięciu godzin,
- dodajemy około jednego kilograma cukru oraz sok z cytryn,
- przelewamy do słoików i gotowe!
Przygotowałam dla Was dwie winietki na słoiki. Wystarczy wydrukować i przykleić na słoik.
Smacznego!
2 komentarze:
Ciekawy wpis. Nie spodziewałam się tylu fajnych właściwości. Fajnie, że przygotowałaś od A do Z włącznie z etykietami. Lubię, kiedy wszystko jest dopięte. :)
NIestety takie wyroby są mi obce. Nigdy czegoś takiego nie robiłam.
Prześlij komentarz