listopada 21, 2017

Słodka zmora ciężarnej. Sprawdzone przepisy (skonsultowane z dietetykiem) przy diecie dla cukrzycowych mam.

Jakiś czas temu potwierdził się mój scenariusz, którego właściwie się spodziewałam, choć nie umniejszało to obawom, które towarzyszyły mi w momencie w którym usłyszałam od ginekologa "Zrobimy test obciążenia glukozą". Na samą myśl drżałam. Obudziły sie wspomnienia pierwszej ciąży, kiedy musiałam pić to świństwo trzy razy, bo dwa razy nie zdążyłam dobiec do łazienki z wymiotami. Nie przerażał mnie sam fakt wykonywania tego badania, ale także jego wynik. Pierwszym argumentem było to, że pierwsza ciąża też była z cukrzycą, a drugim że cały okres kiedy w ciąży nie byłam poziom glukozy ze względu na moją nadwagę też nie był zachwycający. Ok, biję się w pierś. Ale wraz ze wczorajszą wizytą u pani dietetyk postanowiłam, że kiedy stracę już kilogramy po porodzie nie pozwolę sobie na to, aby waga znów wskazywała tyle ile jeszcze kilka miesięcy. Wiem, że potrafię, bo porodzie z Bartkiem ważyłam dumne 60 pare i to mnie cieszyło. 


Kiedy już potwierdził wynik laboratoryjny, że ta słodka paskuda nie odpuściła mi także w tej ciąży.. w pierwszym momencie się podłamałam. Znów dieta, znów kłucie, znów odmawianie sobie wielu produktów, a przede wszystkim słodyczy. Najgorsze jednak było to, że wertując internet nie jest wcale łatwo znaleźć jadłospisy, które spełniały by dość restrykcyjne warunki diety. Znalazłam grupę na Facebooku, przewertowałam ją od A do Z. Podobnie zrobiłam z książeczkami informacyjnymi, które dostałam od diabetologa. I odetchnęłam z ulgą. Sporządziłam sobie menu z przykładami na posiłki, tak aby były urozmaicone i odpowiednio zbilansowane. Co ważne są też smaczne. 

Na wczorajszej wizycie u dietetyka sprawdziłam czy faktycznie nie ma gdzieś ukrytych pomyłek i teraz, kiedy mam już pewność mogę się z Wami podzielić tymi przepisami. 


1. Dwie kromki chleba, jajko na twardo, 3 plasterki drobiowej wędliny,  sałata, kilka rzodkiewek, szklanka mleka 1,5 %
2. Dwie kromki chleba, łyżka masła, 3 plasterki pieczonej piersi z indyka, 3-4 plastry białego chudego twarogu, sałata, pomidor, świeży ogórek, niesłodzona herbata.
3. Dwie kromki chleba, omlet z warzywami (2 jaja, 2 łyżeczki pieczarek pokrojonych, 2 łyżeczki papryki czerwonej, 1 łyżka masła), 1 średnie jabłko, herbata bez cukru.
4. Jajecznica z pomidorkami koktajlowymi, dwie kromki chleba z serkiem kanapkowym i sałatą
5. Dwie kanapki z pastą tuńczyka (4 łyżki tuńczyka w oleju, 1/2 ogórka, 1 łyżka zielonego groszku, szczypiorek). Na posmarowany chleb położyć pomidora.
6. Dwie parówki cielęce z chrzanem, 2 łyżki serka wiejskiego z rzodkiewką i szczypiorkiem, dwie kromki chleba. 

(Chleb jaki można spożywać :  razowy, graham, orkiszowy, żytni, oliwski). 


1. Jajeczne muffinki. 
Cztery jajka, pół czerwonej papryki, 3 łyżeczki masła, pół cebuli, około 10 rożyczek brokuła, 4 plastry szynki. 
Wykonanie
Warzywa umyć i obrać. Brokuły, cebulę, papryka i szynkę pokroić w kostkę. Na roztopionym maśle zrumienić cebulę. W misce rozmieszać jajka, dodać pozostałe składniki. Doprawić solą, pieprzem. Silikonowe foremki lub blaszkę do muffinek wysmarowac masłem i masę przelać do 2/3 wysokości. Piec w temp. 180 stopni przez 20 minut. 

2. Szklanka jogurtu naturalnego, 3 łyżki płatków owsianych, jabłko. 
Ewentualnie 2 łyżki płatków zalać na noc ciepłą wodą, potem dodać szklanke mleka rano, jabłko, cynamon. 

3. Placuszki z cukini i marchewki. 
Jedna cukinia, 2 marchewki, 1 jajko, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, sól, pieprz, przyprawy do smaku. Po usmażeniu można polać jogurtem naturalnym, posypać koperkiem. 


1. Zupa krem jarzynowa, gołąbek z mięsem z indyka, 2 średnie ziemniaki, surówka z papryki, woda
2. Ryby i mięsa pieczone w folii, surówka z marchwi, jabłka / kapusta czerwona / kiszona

3. Zupa rybna z kluseczkami. 
Wykonanie : Pęczek włoszczyzny pokroić w kostkę i gotować do miękkości razem z rybą. Ryba nie może się rozpadać (trzeba usunąć ości). Jeśli ryba ugotuje się szybciej niż rosół należy ją wyciągnąć. Dla smaku dodać liść laurowy, ziele angielskie. Woda powinna przykrywać warzywa i rybę. 
Lane kluski : 1 jajko, 2 łyżki mąki. Jeśli ciasto nie leje się swobodnie dodać trochę wody. Zagotować osolony wrzątek, do gotującej sie wody wylewać pomału ciasto, aż powstaną kluski. Zagotować do wypłynięcia i gotowe. 

4. Zupa kalafiorowa. 
Wykonanie : Włoszczyznę paski (marchew, pół pietruszki, selera, pora) zagotować w pół litra wody. Dodać 2 łyżki oleju, 2 łyżki kaszy mannej i 450 gram kalafiora. Gotować do miękkości, zabielić łyżką mleka kokosowego i dodać koperek. 

5. Polędwiczki z indyka w sosie z kaszą. 
Wykonanie : Pokrojone piersi opruszyć solą, pieprzem, czosnkiem. Można rozbić tłuczkiem. Podsmażyć na maśle. Dodać 2 łyżki serka mascarpone i 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy curry i kurkumę. Poddusić kilka minut. Do tego kasza np. orkiszowa. 

6. Schab w sosie.
Wykonanie : Plastry schabu doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Kłaść na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć do mocnego zrumienienia, dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Zalać wodą i przykryć. Dusić pod przykryciem 60 minut na małym ogniu. Pod koniec łyżkę mąki rozrobić z łyżką śmietany i dodać do mięsa. 





1. Ciasto marchewkowe.

Wykonanie :

- 2/3 szklanki mąki gryczanej (ok. 100 g)
- 70 g ksylitolu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 200 g startej marchewki

Polewa:
- 125 g serka Philadelhia
- 4 łyżeczki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia,cynamon. W drugim naczyniu rozmieszaj jajka z olejem. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy włoskie i startą na grubych oczkach marchew. Wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piecz 45 min. Po tym czasie wyjmij i wystudź ciasto.

Polewa: serek zblenduj (lub utrzyj) z aromatem waniliowym i ksylitolem. Posmaruj wystudzone ciasto i udekoruj orzechami.



2. Żytnie tortille
Wykonanie: W środku posmarować serkiem białym, do środka sałatę, ogórki kiszone, ogórki świeże, trochę majonezu, musztardy i ketchupu (majonez można pominąc i ketchup, wedle uznania), sprawdzona wędlinę, mogą być z masłem orzechowym.

200g mąki żytniej typ 750
200ml mleka
450ml wody
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
4 łyżki oleju rzepakowego (dodaję do ciasta i wtedy nie smażę na oleju, są mniej tłuste i lżejsze)

Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać olej i pozostałe suche składniki, zacząć miksować i stopniowo wlewać mleko, zmiksować na gładką masę, dolać całą wodę i całość jeszcze raz chwilę miksować. Odstawić ciasto na 10 minut, w tym czasie nagrzać bardzo mocno patelnię, delikatnie posmarować ją ręcznikiem papierowym nasączonym w oleju.




1. Makaron pełnoziarnisty z tuńczykiem, pomidorem, kilka oliwek, herbata bez cukru.
2. Makaron pełnoziarnisty z chudym serem twarogowym, łyżką jogurtu naturalnego, startym jabłkiem i cynamonem. 
3. Sałatka z jajkiem i kurczakiem. Pomidorki koktajlowe, papryka, szczypiorek. Łyżka oliwy lub sos czosnkowy na jogurcie. 
4. Sałatka z tuńczykiem. Sałata lodowa, pomidory koktajlowe, ogórek kiszony, cebula, szczypiorek, rzodkiewki i mała puszka tuńczyka. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
5. Leczo. Cukinia, cebula, papryka, pomidor, łyżka koncentratu, czerwona fasola + 2 kromki chleba z polędwicą.
6. Kanapki z wędzonym łososiem.

I coś ekstra. Na co możemy sobie pozwolić np. w Świeta Bożego Narodzenia. 

sernik z malinami
Składniki :
- 1kg mielonego twarogu (użyłam sernikowy z Piątnicy w wiaderku)
- 100g masła (pół kostki miękkiego)
- 200g ksylitolu (szklanka niepełna)
- Aromat pomarańczowy do ciasta
- 8 żółtek (i 5 białek na pianę)
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 150g truskawek + 125g malin lub 250g malin
- Łyżka żelatyny

Sernik: ksylitol ucieramy z masłem na gładką masę, dodajemy po 1 żółtku i ucieramy na wysokich obrotach na konsystencję majonezu (uważam żeby się nie zważyło). Dodajemy po łyżce twarogu aż połączymy go z masą jajeczną. Dodajemy mąkę i aromat i jeszcze chwilę miksujemy. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyć białka z masą serową delikatnie łyżką. Przełożyć do posmarowanej masłem średniej tortownicy i piec w 180 stopniach przez 50 minut. Nie otwierać i nie zamykać gwałtownie drzwi piekarnika, nie poruszać blaszką w trakcie pieczenia. Po 50 minutach delikatnie zrobić test patyczka jeśli ciasto wyrosło i jest rumiane na całej powierzchni. Jeśli nie odczekać 5-10 minut bez otwierania drzwi piekarnika. Przy suchym patyczku wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do czasu wystudzenia piekarnika. I tak trochę opadnie, ale trykane i wietrzone może się "zapaść"

To przepisy i propozycje na które ja trafiłam. Jeśli macie jakieś sprawdzone strony lub inne przepisy - podzielcie się. Przede mną długa walka z cukrami. Mam problem z tymi na czczo i wisi nade mną widmo nocnej insuliny. Także trzymajcie kciuki.

Mam nadzieję, że trochę Wam pomogłam, posiłki wyglądają smacznie, więc powinno być dobrze, prawda? :)


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Mother and Son , Blogger