lutego 04, 2018

Batony owsiane z żurawiną, orzechami i słonecznikiem. Wersja z czekoladą lub bez.


Składniki :
– 2 szklanki płatków owsianych
– półtorej szklanki mąki
– 2 jajka
– ok. 1/2 szklanki cukru (mniej lub więcej w zależności od upodobań do słodkości )
– 100 g roztopionego masła
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g – dwie, trzy duże garście
- tabliczka czekolady do polania na wierzch. (Ja zrobiłam kilka bez, ze względu na swoją cukrzycę)


Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im podłużny kształt batonów . Piec ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli termoobiegu nie ma, po jednej blaszce 10 – 12 minut.



Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Mother and Son , Blogger