kwietnia 07, 2018

Ciasto na weekend. Truskawki w chmurkach na biszkoptach.

Truskawki kocham miłością niezmienną od lat, a te z Biedronki ostatnio tak mile mnie zaskoczyły swoim smakiem, że postanowiłam zrobić w nich ciasto. Miałam ochotę na coś lekkiego, bo świętach został mi jeden serek mascarpone, więc doczekał się w końcu swojego udziału :)




Składniki:

Spód:
1,5 opakowania biszkoptów
150 g masła

Nadzienie:
250 g mascarpone (np. z Piątnicy)
200 ml słodkiej śmietanki 30% tłuszczu (musi być bardzo zimna, min. całą noc w lodówce
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (albo wyskrobane ziarenka z laski wanilii/w ostateczności pół łyżeczki aromatu waniliowego) - można pominąć lub dodać inny. Ja dałam migdałowy - też super smakuje.

Wierzch:
500g truskawek 

Wykonanie:

Masło pokroić na kawałki, roztopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Ciastka bardzo drobno pokruszyć - najlepiej malakserem (ewentualnie w woreczku używając wałka), dodać masło - masa powinna mieć konsystencję mokrej bułki tartej.
Tortownicę (u mnie o szerokości 24cm) wyłożyć masą ciasteczkową, ugniatać, tworząc równy spód, wykładać też boki tortownicy - do wysokości 2-3 cm. Schładzać w lodówce (na czas przygotowania masy).
Mascarpone dokładnie zmiksować z cukrem i z ekstraktem z wanilii. W innym naczyniu bardzo zimną śmietankę 30% (albo 36%) ubić na sztywno (po odwróceniu naczynia, masa pozostaje nieruchoma), dodać ją do masy mascarpone i mieszać delikatnie łyżką, aż do dokładnego połączenia się składników.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić.
Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę z mascarpone i bitą śmietaną na to ułożyć truskawki. 
Wykonanie jest banalnie proste jak widzicie, a smak - obłędny i zapewniam Was, że na jednym kawałku "do kawki" się nie kończy ;) Cięzko się oderwać od blaszki.



Smacznego!

1 komentarz:

Agata Wierzgacz pisze...

Mniam, to na pewno jest pychotka.

Copyright © 2016 Mother and Son , Blogger