maja 22, 2019

Kefirowe ciasto ucierane z truskawkami

Ostatnio było drożdżowe z rabarbarem, teraz miałam ochotę na coś szybkiego, bo Kacper nie bardzo pozwala mi na stanie w kuchni.. 
Zatem z okazji rozpoczęcia sezonu truskawkowego poleca się na weekend ciasto ucierane z kruszonką.

Składniki:

  • 60 g masła
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 8 g cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 1 duże jajko
  • 250 ml kefiru lub maślanki
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 450 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
  • 60 g masła, roztopionego
  • 75 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odłożyć.
W misce miksera umieścić masło i oba cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodawać kefir/maślankę na zmianę z przesianą mąką, sodą i proszkiem, mieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch poukładać połówki truskawek, jedna obok drugiej. Przykryć waniliową kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Waniliowa kruszonka:
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć między palcami do otrzymania kruszonki.

Wyszło pyszne! 



PS. W tym roku ponoć sezon na truskawki ma być krótki, bo większość plantacji zgniła przez bardzo deszczowy maj :(
Także korzystajcie i nie czekajcie na ogromny spadek cen, bo możecie się nie doczekać!


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Mother and Son , Blogger